Forumul Hunedoara

non comercial


Nu sunteti conectat. Conectati-va sau inregistrati-va

15 martie sau lectie de convietuire

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator In jos  Mesaj [Pagina 1 din 1]

1 15 martie sau lectie de convietuire la data de 10.06.12 10:25

marcu


Intr-o seara, intr-o cafenea din Bucuresti, impreuna cu amicii mei vobeam despre poilitica, politicieni, natiuni, mari lideri, minoritati si drepturile acestora. Credeam si cred ca Romania trebuie sa fie o tara a cetatenilor romani de origine romana, maghiara, turca, evreiasca, tiganeasca, rusa, sarba....etc. O tar in care fiecare sa stim sa ne respectam recipoc, in care drepturile majoritatii sa nu sufoce o minoritate dar nici minoritatea sa nu-si impuna ostentativ drepturile mergand pana la intoleranta.

Fireste discutia noastra a alunecat spre ceea ce se intampla in Ardeal (provincie a Romaniei) intre minoritatea maghiara si romani. Brusc, desi sunt un om permisiv si cred in drepturile fiecarui individ, m-am transformat in cel mai intolerant om. Mi-am amintit de aroganta istorica manifestata de maghiari, mi-am amintit de faptul ca secole intregi natiunea mea nu a fost recunoscuta, mi-am amintit de momentul 1990, si mi-am amintit si de individul care si-a permis infamia de a lega intr-o spinzuratoare o papusa ce intruchipa pe Avram Iancu. M-ai mult, mi-am amintit ca majoritatii cunostintelor mele de origine maghiara (si sunt destule pentru ca am copilarit in Deva )le face o placere grozava sa admire/contemple reusitele Statului Maghiar si sa trateze cu dispet ceea ce face bun Romania, mai mult, mi-am amintit gestul lipsit de eleganta pe care l-am intalnit de nenumarate ori cand intr-un grup in care te aflii, tu ne stiind maghiara, unii vorbesc in romana cu tine si in maghiara intre ei.

Brusc toate aceste lucruri si multe altele m-au facut sa ma manifest ca cel mai intolerant om. Uitasem ca eu cred intr-o Romanie unitara a cetatenilor ei, unde fiecare om are DREPTUL SI OBLIGATIA de a trai frumos/ in belsug/ cu respect. Romania este suma tuturosr cetatenilor ei. Poate nu este la fel de avansata politic/ civic/economic precum alte tari dar Romania este asa cum am construit-o singuri in ultimii ani.

In anturajul unde s-a petrecut discutia despre drepturile minoritatilor exista si un OM mai intelept decat noi ceilalti care ne-a intrebt pe toti: „ si ce facem, cultivam resentimentele fiecarei parti sau incercam sa le armonizam? Toate minoritatile aduc un plus de valoare societatii noastre prin cultura si traditiile propri. Daca sunt persoane needucate carora le place sa se scoata in evidenta prin reusitele altora (respectiv maghiarii din Romania care lauda reusitele Ungariei dar nu accepta ca ei sunt raspunzator alaturi de romani pentru nereusitele Romaniei) vom stigmatiza intreaga minoritate maghiara? Stiti ca N.Balcescu si Lajos Kossuth au semnat in 2 iulie 1849 la Pesta un acord? Pacat doar ca Revoluia a fost invinsa. Daca maghiarii si romanii ar fi fost uniti altul ar fi fost cursul istoiei. Ce faceti cu copii din familii mixte? Ei ce sunt? Dupa 900 de ani de convietuire probabil, chiar daca nu stiu, multi maghiari sunt romani si multi romani sunt maghiari. Mai mult in vremea migratiilor, cand a sosit Atila in Euopa, el si ai lui s-au asezat peste o populatie dacica (vezi regatul lui Burebista) . Ce facem acum? Ne vom intoarce in trecut? Pana unde? Mult mai bine este sa construim impreuna un loc stabil economic unde sa cultivam copiilor nostrii ideea de respect reciproc. Stim cu totii ca Laszlo Tockes (prinr-o conjunctura istorica favorabila dar si prin curaj si onestiate) este simbolul Revolutiei Romane din Timisoara, oamenii care au crezut in el au fost doar oameni. Nu maghiari nu romani, au fost doar oameni.”

Cred ca este mult mai important sa deschidem usi, sa construim poduri peste intoleranta si lasitate, sa discutam si sa traim impreuna. Nu enclavizandu-ne dar nici impunand fortat doar cultura noastra. Cred int-o Romanie a tuturor cetatenilor pe care sa o putem reconstrui impreuna.

Asa ca de 15 martie, La multi ani! Pentru Natiunea Maghiara si sper ca fiecare maghiar daca are vreun vecin sau prieten roman, de ziua lor, pe 15 martie sa dea de baut un pahar in cinstea inaintasilor, in cinstea intelepciunii si in cinstea viitorului.

La multi ani!
Elena Panaite
elenapanaite30@yahoo.com
http://asociatiatorta.blogspot.ro/2012/03/15-martie-sau-lectie-de-convietuire.html

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator Sus  Mesaj [Pagina 1 din 1]

Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum