Forumul Hunedoara

non comercial


Nu sunteti conectat. Conectati-va sau inregistrati-va

Otet de vin-reteta

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator In jos  Mesaj [Pagina 1 din 1]

1 Otet de vin-reteta la data de 05.01.13 14:41

papuasu


Cum se transforma vinul in otet?
Cand vinurile sunt expuse oxigenului, se transforma in otet singure. Va puteti lasa vinul din sticlele neterminate sa-si urmeze singur metamorfoza sau puteti accelera si imbunatati procesul prin expunerea la oxigen si adaugarea catorva bacterii specifice (Mycoderma aceti) dintr-un alt otet pe care-l aveti in casa. Aceasta bacterie nu se gaseste in toate tipurile de otet, ci doar in cele nepasteurizate. Pe acestea, le puteti distinge pe baza depozitului lipicios care se formeaza la fundul sticlei.

Ce fel de vin poate fi transformat in otet?
Orice fel de vin poate fi transformat cu succes: rosu, alb, sampanie, dulce, pe scurt, orice sortiment care contine alcool. Evitati totusi vinurile cu sulfiti.

Majoritatea vinurilor contin mai mult alcool decat aveti nevoie, adica intre 12-14 procente, fiind prea puternic pentru ca bacteriile sa poata metaboliza. Prin urmare, va trebui sa-l diluati. Amestecati vinul cu o cantitate egala de apa, pentru a obtine un otet cu un grad de aciditate mediu. Daca doriti o aroma mai puternica, folositi 2 parti de vin si una de apa.

Apoi, turnati lichidul obtinut in borcane curate (iar daca aveti, utilizati un recipient cu robinet). Adaugati bacteria mai sus mentionata (daca o aveti). Acoperiti-le cu cu prosoape de hartie (acestea pastreaza oxigenul inauntru si musculitele de otet in afara), pe care le prindeti cu elastic de cauciuc si depozitati-le apoi intr-un loc intunecat.

In cateva saptamani veti remarca o pielita formandu-se deasupra - aceasta e noul depozit de bacterii necesare. Nu deteriorati aceasta pojghita, pentru ca se va scufunda si nu-si va mai face treaba.

Va trebui sa mai asteptati un timp pana cand alta noua se va forma, pentru a finaliza formarea otetului.

Cand se poate utiliza otetul obtinut din vin?
Dupa 2 luni, puteti incepe sa gustati. Pentru a nu perturba stratul de bacterii de deasupra, utilizati un pai cu care desprindeti cu grija pelicula de borcan.

Scufundati-l in lichid, puneti degetul pe capatul liber, apoi extrageti-l usor si gustati din lichidul pe care l-ati scos (daca ati pus de la inceput vinul intr-un borcan cu robinet, acum nu veti mai avea nevoie de pai, intrucat puteti obtine lichidul de la baza fara a perturba pelicula de la suprafata).

Daca otetul inca are un gust usor de vin si nu este suficient de puternic, mai lasati-l cateva saptamani. Daca e prea acru, mai adaugati apa.

Cand gustul vi se pare bun, strecurati-l si puneti-l intr-o sticla. Sunt preferate recipientele din sticla (de la vin, de exemplu). Otetul preparat astfel in casa va fi net superior celui din comert si va va aroma zilnic mancarurile preferate.

http://www.reteteculinare.ro/articole/cum-sa-faci-otet-din-vin/

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator Sus  Mesaj [Pagina 1 din 1]

Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum